Kadının Gücü Konferansı

Hürriyet Gazetesi’nin bu yıl ikinci kez düzenlediği Kadınların toplumsal yaşamdaki güçlü seslerini duyurmak ve ilham veren hikayelerini daha geniş kitlelere ulaştırmak amacıyla yola çıkan “Kadının Gücü Konferansı" 5 Mart 2018 Pazartesi günü Raffles Otel’de gerçekleştirildi.

Konferansta, Türkiye’nin önde gelen akademisyenleri, girişimcileri ve kadın dostu şirketlerin liderleri toplumsal cinsiyet eşitliği, girişimcilik ve kadın, iş dünyasında kadın olmak, kadın ve teknoloji konularında görüşlerini paylaştı.

Yarım Asırda Değişen Yok

'Eğitim kadının gücüdür’ başlıklı oturumda Hürriyet Yazarı Elif Ergu’nun sorularını yanıtlayan Mütevelli Heyet Başkanımız Dr. Bahar Akıngüç Günver, kendisi ve ailesinin yaşadığı bir hikâyeyi anlattı. Zihinsel bakışta ötekileştirme ve cinsiyet ayrımcılığına yönelik pek çok anekdot yaşadığını belirten Günver, “93 yaşındaki babam, Kültür Koleji’nin ve üniversitenin kurucusu. Yazdığı otobiyografi, erkek ayrımcılığını gösterdi. 1950’li yıllarda İstanbul’da eşinin ilk doğumundan bir kız çocuk oluyor. ‘İnşallah diğeri erkek olur’ diyor ve ikinci doğumda da kız çocuğu oluyor. Üçüncü çocuk da ben oluyorum. Toplumda kız çocuğunun olması negatif algılanıyor” dedi. Üzerinden yarım asır geçmesine rağmen benzer olayların yaşandığını belirten Günver, şunları anlattı: “Ankara’ya bir iş toplantısı için gittim. Konuştuğum kişi erkekti ve aramızda bir bariyer olduğunu hissettim. Bariyeri aşmak için onun alanında olan bir üniversite projesinden bahsettim. Karşımdaki yönetici heyecanlandı. Konuşmaya başladı ve bu arada toplantının süresi bitti. ‘Hoşçakalın’ dedim, o da bana ‘Güle güle Bahar Bey’ dedi. Yarım asır sonra gerçekleşen bu olayda hâlâ kadının adının olmadığı açık.” diye konuştu.

Bunun zor bir yolculuk olduğunu anlatan Günver, 2011’de 8 fakülte için öğrencilere toplumsal cinsiyet dersi açtıklarını belirtti. Günver, “Erkek öğrencilerin katılmasını teşvik ediyoruz. Bahçelievler Belediyesi ile ‘Yaşam Akademisi’ düzenliyoruz. Annelere, eğitimler veriyoruz” dedi. En büyük problemin zihniyet olduğunu sözlerine ekleyen Günver, şöyle devam etti: “Bu zihniyeti değiştirmek için ana-babalık eğitimi gerekiyor. Babaların katılmasını sağlamak önemli. Daha kök ailede cinsiyet tanımları ve normlar çocuklara empoze ediliyor.” dedi.

Mütevelli Heyet Başkanımız Dr. Bahar Akıngüç Günver’in açıklamalarına Hürriyet gazetesinin bugünkü baskısında yer verildi. “Yarım Asırda Değişen Yok” başlıklı yazıya buradan erişebilirsiniz...