Sanat ve Tasarım Fakültesi
Sinema ve Televizyon

Sahne ve Dekor Tasarımı

STV6010 Sahne ve Dekor Tasarımı 1/2/0 SA Türkçe 4

Sahne ve dekor tasarımı dersi, günümüz koşullarına cevap verebilecek nitelikte tiyatro, opera-bale, sinema, televizyon, reklam, gösteri, tören, karnaval, festival vb. alanlarda çalışacak sahne dekoratör, kostümcüsü, hareketli boyutlu biçim tasarımcısı ve sanat yönetmenleri yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Ön Koşullar
Eş Koşullar
Özel Koşullar
Öğretim Üyeleri
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri
Görüşme Saatleri ve Yeri
Öğretim Yöntem ve Teknikleri

Öğrenci, sahne ve sahne teknikleriyle ilgili kavramları, başlıca teknik yöntemleri, oynamak denilen olgunun temel modellerini, eser özelliklerine uygun teknik ve yöntemleri, tiyatro ile ilgili bir takım kavramları ve terimleri, çözmeyi öğrenir.

Temel Kaynaklar

Özdemir Nutku. Oyun Yönetmeninin Çalışması. A.Ü. DTCF Yayınları, Ankara, 1974

Oscar Brockett. Tiyatro Tarihi, Dost Yayınları, 2000

Suat Taşer. Sahneye Koyma Sanatı, Bilgi Yayınevi, 1967

Diğer Kaynaklar

Gaston Bacherlard. Mekanın Poetikası, Kesit Yayıncılık, 1996.

1. Hafta Dekorun hazırlanması ve ön çalışma. Uygulama
2. Hafta Dekor yolu ile vurgu, dekorda duygusal ölçü. Uygulama
3. Hafta Dekor tasarımında gerekli planlar. Uygulama
4. Hafta Işıklama estetiği Uygulama
5. Hafta Işıklamada denetlenebilir yanlar, modern ışıklamanın görevleri, ışıklamanın nedenleri. Uygulama
6. Hafta Işıklama tekniği, oyun kavramı, yöresel ışıklama ve aydınlatma teknikleri. Uygulama
7. Hafta Genel ışıklama, atmosfer ışıklaması, kulis ışıklaması, gökperdesi ışıklaması. Uygulama
8. Hafta Ara sınav
9. Hafta Aydınlatma araçları Uygulama
10. Hafta Karatıcı araçlar Uygulama
11. Hafta Kostümlerin Hazırlanması, renkler, kostümlerle anlam yaratma, aksesuvarlar. Uygulama
12. Hafta Kostüm makyaj ilişkisi Uygulama
13. Hafta Ses ve görüntü araç ve gereçleri; uygulamaları Uygulama
14. Hafta Oyun müziği, ses ve görüntü efektleri. Uygulama
15. Hafta Öğrenci Projelerinin Sunumları Uygulama
16. Hafta Öğrenci Projelerinin Sunumları Uygulama
17. Hafta Final Sınavı
Ara sınav(lar) 1 15
Derse Devam / Katılım 1 15
sınıf çalışması 1 30

ÖÇ-11. Sahne ışıklamasının öğrenilmesi.
ÖÇ-22. Renk bilgisine sahip olmak.
ÖÇ-33. Kostüm kullanımı ve üretiminin öğrenilmesi.
ÖÇ-44. Dekor kullanımı ve uygulamasının öğrenilmesi.
ÖÇ-55. Müzik ve efekt kullanımı.
PÇ-1 İletişim, sanat ve kültürle ilgili kavramlar öncelikli olmak üzere farklı alanlarla ilgili her türlü kavramı tanımlayabilecek.
PÇ-2 Teknolojik gelişmeleri ve buna bağlı olarak değişen sanatsal ve kültürel algılama biçimlerini yorumlayabilecek
PÇ-3 Çağdaş/güncel sinema ve televizyon pratiklerini anlayabilecek.
PÇ-4 Sanat, iletişim ve toplum arasındaki organik ilişkileri çözümleyebilecek.
PÇ-5 Yaratıcı süreci öğrenecek ve yaratıcılığı ön plana çıkaran eserler üretebilecek
PÇ-6 Disiplinli ve kendi yarattığı çizgide yaratıcı, esnek ve bağımsız bir şekilde çalışabilecek.
PÇ-7 Mesleklerinde gerekli olan araçları ve donanımları doğru yer ve doğru zamanda kullanabilecek, projelerini belirlenen süre içinde uygulayabilecek
PÇ-8 Yaratıcı fikirlerini görsel iletiler kullanarak ifade edebilecek.
PÇ-9 Animasyon, fotoğraf, sinema gibi farklı disiplinler arası alanlarda özgün ürünler verebilecek.
PÇ-10 Film yönetimi, senaryo, görüntü yönetmenliği ve kurgu alanlarında deneyim sahibi olacak.
PÇ-11 Bilgisayar tabanlı uygulamaları kullanarak sinema ve televizyon için görsel efekt hazırlama becerisi kazanacak.
PÇ-12 Oyunculuk, mimik, dramatik doğaçlama alanlarında deneyim sahibi olacak
PÇ-13 Kitle iletişim alanında yeniliklere açık ve yenilikleri alana uyarlayabilir olmak
PÇ-14 Ulusal ve uluslararası alanlarda deneyimli uzmanlarla birlikte proje üretebilme yeteneği kazanmış olacak.
PÇ-15 Ulusal ve uluslararası alanlarda yarışma, sergi, festival, seminer vb. etkinliklere katılmış olacak.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11PÇ 12PÇ 13PÇ 14PÇ 15