Sanat ve Tasarım Fakültesi
Sinema ve Televizyon

Sinema ve Televizyonda Yapım I

STV3003 3 Sinema ve Televizyonda Yapım I 1/2/0 Z Türkçe 3

Sinema ve Televizyonda Film yapım  süreci ile mali süreçleri arasındaki bağlantıların kurulacağı örnek senaryoların ayrıştırılarak bütçelendirme, stüdyo ortamını kullanma, mekan bulma, izinler, aksesuar listeleri ve çekim takvimi gibi yapım aşamalarını düzenleyip takip eden çeşitli formların bilgisayar ortamında program deneyimleri ve ekonomik koşulları verimli kullanarak yapımcı olarak üretecekleri filmlerde ve Televizyon yapımlarında  yaratıcılığa daha fazla zaman ayırabilme organizasyonunun kazanımı, süreçlerin tanıtımı ve bilgisayar ortamında uygulamalı olarak işlenmesi amaçlanmaktadır.

Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Öğr.Gör. Anna Maria Aslanoğlu
Asistanlar Arş. Gör. Can Ertan
Ders Gün,Saat ve Yeri Pazrtesi, 13:00-15:45, 1C/12/14
Görüşme Saatleri ve Yeri Pazartesi, 12:00-12:45, 1D-14
Öğretim Yöntem ve Teknikleri

Bilgisayar ve Uygulamalı ortamda Teorik bilgilendirme ve yoğun pratik uygulama deneyimleri aktarılacaktır.

Temel Kaynaklar

Charlotte Worthinghton, Yapım, Literatür Yayınları, 2011.

Jodorowsky’s Dune (2013), Yön: Frank Pavich

Diğer Kaynaklar

Buck Houghton, The Art of Moviemaking Not the Business, 1991.
Robert G. Maier, Location Scouting and Management Handbook, 1994.
Ralph S. Singleton, Film Scheduling and Film Budgeting, 1984

1. Hafta Genel Giriş: YAPIM Yapım Türleri. Yapımcı kimdir. Yapımcı türleri. Sözlü anlatım
2. Hafta Yapımın temel aşamaları: Fikirden Dağıtıma Sözlü anlatım
3. Hafta Proje geliştirme süreci: Projeyi sunmak I Sözlü anlatım
4. Hafta Proje geliştirme süreci: Projeyi sunmak II Sözlü anlatım
5. Hafta Proje geliştirme süreci bağlamında film izleme ve değerlendirme: Jodorowsky’s Dune (2013), Yön: Frank Pavich Sözlü anlatım
6. Hafta Finansman süreci Sözlü anlatım Uygulama
7. Hafta Ara sınav
8. Hafta Projelerin sunumları (Pitching) Sözlü anlatım Uygulama
9. Hafta Projelendirmeden Sahaya: Bütçelendirme, Ekip Kurma, İhtiyaçları belirleme Sözlü anlatım Uygulama
10. Hafta Bütçelendirme & Programlama Sözlü anlatım Uygulama
11. Hafta Çekim sonrası, Dağıtım ve Pazarlama Sözlü anlatım Uygulama
12. Hafta Hukuki süreçler Sözlü anlatım Uygulama
13. Hafta Genel tekrar ve değerlendirme Sözlü anlatım Uygulama
14. Hafta Projelerin final sunumları Sözlü anlatım Uygulama
15. Hafta FİNAL Final Sınavı
16. Hafta
17. Hafta .
Ara sınav(lar) 1 20
Projeler 2 20
Derse Devam / Katılım 1 10
Proje Dosyası 1 10

ÖÇ-11 Sinema ve Televizyonda Yapım projesinin gelişiminin farkına varacak.
ÖÇ-22 Bilgisayar ortamında gerekli programları ileri düzeyde kullanabilme deneyimine sahip olacak.
ÖÇ-33 Pusula ve sayısal fotoğraf makinesinin günlük yaşamdan kullanım farklılıklarını yaşayacak.
ÖÇ-44 Organize olabilme ve planlama yapma yetisini kazanacak.
ÖÇ-55 Yapımcı yönetmen deneyimini dönem projesinde yaşamış olacak.
PÇ-1 İletişim, sanat ve kültürle ilgili kavramlar öncelikli olmak üzere farklı alanlarla ilgili her türlü kavramı tanımlayabilecek.
PÇ-2 Teknolojik gelişmeleri ve buna bağlı olarak değişen sanatsal ve kültürel algılama biçimlerini yorumlayabilecek
PÇ-3 Çağdaş/güncel sinema ve televizyon pratiklerini anlayabilecek.
PÇ-4 Sanat, iletişim ve toplum arasındaki organik ilişkileri çözümleyebilecek.
PÇ-5 Yaratıcı süreci öğrenecek ve yaratıcılığı ön plana çıkaran eserler üretebilecek
PÇ-6 Disiplinli ve kendi yarattığı çizgide yaratıcı, esnek ve bağımsız bir şekilde çalışabilecek.
PÇ-7 Mesleklerinde gerekli olan araçları ve donanımları doğru yer ve doğru zamanda kullanabilecek, projelerini belirlenen süre içinde uygulayabilecek
PÇ-8 Yaratıcı fikirlerini görsel iletiler kullanarak ifade edebilecek.
PÇ-9 Animasyon, fotoğraf, sinema gibi farklı disiplinler arası alanlarda özgün ürünler verebilecek.
PÇ-10 Film yönetimi, senaryo, görüntü yönetmenliği ve kurgu alanlarında deneyim sahibi olacak.
PÇ-11 Bilgisayar tabanlı uygulamaları kullanarak sinema ve televizyon için görsel efekt hazırlama becerisi kazanacak.
PÇ-12 Oyunculuk, mimik, dramatik doğaçlama alanlarında deneyim sahibi olacak
PÇ-13 Kitle iletişim alanında yeniliklere açık ve yenilikleri alana uyarlayabilir olmak
PÇ-14 Ulusal ve uluslararası alanlarda deneyimli uzmanlarla birlikte proje üretebilme yeteneği kazanmış olacak.
PÇ-15 Ulusal ve uluslararası alanlarda yarışma, sergi, festival, seminer vb. etkinliklere katılmış olacak.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11PÇ 12PÇ 13PÇ 14PÇ 15